Up on Night Train

UB Gesthouse, Ulan Bator, Mongoliet

Nu har jag antligen kommit fram till UlaanBaatar och Mongoliet. Det kanns valdigt skont att komma ur jarnhanden och overvakar staten “sovjet”. Det var ett tag sen jag skrev och det har hant en masswa roliga och spannade saker.

Jag fick jag biljetten av min kontakt person i moskva (for ovrigt den enda som jag traffade i moskva som kunde engelska.) Han kom och lamnade den vid hotellet. Dar traffade jag fyra andra svenskar . En var pa vag hemmat medans de andra tre skulle med samma tag som jag. Dessa var Eva & Sebbe (syskon par) och Sofia (reste ensam som jag.)

Vi bestammde oss for att ga till eftersom vi hade en hel dag att fordriva innan taget skulle ga. Dar blev vi stoppade av ryskpolis, som ville se vara pass och imigrationskort. Tydligen hade vi inte alla stamplar som behovdes sa vi blev aresterade. Det visde sig att det bara var Eva & Sebbe som det fattades stamplar oss sa jag var fri att ga, men det ar klart att man stannar kvar.

Det enda polismannen kunde pa engelska var “Pasport” och “Problem” med langt r. Nagot som har varit skamt under resten av resan. For att losa situvationen och hinna med taget sa ringde vi till varan kontakt person i moskva och sen till svenska ambasaden. Nar polisen sag att vi tog de pa allvar och inte takte betala de tio tusen ryska rubel slappde de oss med uppmaningen att vi skulle aka till hotellet for att fa de ratta stamplarna.

Efter nagra timmar satt vi pa det kinesika taget som rullade ut fran stationen och skulle ta oss till UlaanBaator. Jag fick dela kupe med Eva & Sebbe och Sofia bodde bredvid oss. I kupen pa andra sidan bodde tyskarna Sigge och Alex tillsammans med skotten Greg. Resten av vagnen var fylld med sma spottande (tydligen en ovana de har) kineser.

Taget tuffade pa och varan rese pa over 700 km fortsatte. Innan avgangen burkade vi upp med vatten och proviant. under resan var stoppen hojdpunkter, da man fick stracka pa bena och kopa piroger, korv, dricka och ol av kvinnorna pa stationerna. Mellan stoppen larde vi kanna varandra, lasa bocker (jag har annu inte last ut stalin boken, fy), spela kort, spela gitarr, ata mat och dricka ol.

Forsta kvallen at vi svenskar i resturangvagnen, nagot som inte rekomenderas da det var mycket dyrt och inte sa gott. Andra dagen blev vi inbjudna till en kupe med fulla ukrainare (som vi trode var ryssar). En av dem fyllde ar, men de festade lika mycket alla dar. Vi blev bjudna pa vodka och ister (kott & fett). Jag hade med mig gitarren och festen holl pa till sent pa natten. Efter den feten blev det en lugn resa.

Under resans gang var det valdigt imponerande att kolla pa lanskapet och de fattiga byarna. Jag undrar hur sa manga kan leva dar (eller nej det gor jag inte efter att ha last stalin boken). Det flesta stader vi akte forbi var miljonstader, vilket kandes konstigt.

Att tanka pa om (och det rekomenderar jag) ni vill aka jarnvagen:
Ta med papper (Det som fanns pa toaletten tog slut forsta dagen)
Mat
Gasmask? Kolluften fran uppvarmningen kan inte ha varit sa halsosam.

Efter en mycket landragen passkontoll vid gransen sa kom vi till UB imorse. Oj va lant det blev… Hoppas ni star ut. Vet inte om det gar att ladda upp nagra bilder men jag ska forsoka.

Ha det bra!

This work, unless otherwise expressly stated, is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Sweden License.